2 Şubat 2013 Cumartesi

VECDİ DİKER
İstanbulda yaşayan okuyucuların bir kısmı, Anadolu yakasında oturanların bir çoğunun kullandığı Altunizade Ümraniye Çekmeköy istikametindeki yolda Çamlıca’da yolun içinden geçtiği bir tünelin adı Vecdi Diker tünelidir. Bendenizin eve gitmek için çok kullandığı bir yol olduğundan sık sık bu tünelden geçerim. Tüneli kullanırken zaman zaman kimdir Vecdi Diker diye kendime sorar dururdum. Geçenlerde artık sormayı bırakıp Vecdi Diker’in kim olduğuna bakayım diyerek araştırmaya başladım.
Vecdi Diker 1908-1997 yılları arasında yaşamış, Amerikada Yüksek Mühendislik eğitimi görmüş. Çalışma hayatına Bayındırlık bakanlığında başlamış, bakanlıkta değişik görevlerde bulunmuş ve Türkiyede Karayollarının kurulmasında büyük rol oynamış, Karayollarının ilk Genel Müdürü olarak 1950-1951 yılları arasında Karayolları Kurucu Genel Müdürü olarak çalışmıştır. ODTÜ’nün kurulmasında büyük emeği vardır. ODTÜ’nün kuruluş hikâyesine baktığınızda Vecdi Diker ismini görmektesiniz. Karayolları da bu değerli bürokratın, ilk Genel Müdürlerinin anısına Çamlıca tüneline onun adını vermiş.
Her gün çevremizde böyle birçok isim görüyoruz, ama birçoğunu tanımıyoruz bile. Onlar ki bu vatana birçok faydalı hizmetler yapmış insanlar; anıları, isimleri verilen yapılarda, sokaklarda, caddelerde yaşıyor.  Hepsini saygı ile anıyorum.